Klasse F ISO 13997 maar liefst 41N

Snijbestendige handschoenen, voor extreme omstandigheden

Maximale snijweerstand gecombineerd met een zeer goede grip in droge omstandigheden

9,95 paaradviesprijs 13,95
(Prijs excl. BTW)

Eigenschappen

 • Snijklasse F (41N) - ISO 13997
 • EN 388 (4544F)
 • ANSI CUT LEVEL A8
 • Voering: HPPE, glasvezel
 • Coating: PU-Nitrilschuim
 • Hoog draagcomfort
 • Ideaal in droge omstandigheden
 • Leverbaar in de maten 7/XS - 12/XXL
 • Verpakkingseenheid: 12/60 paar
 • Conform EN 388:2016
 • Maximale snijbescherming
 • ISO 13997 - 41N (Newton)
 • Bel +31 (0)53 538 37 55 voor advies

Daarom kiest u GTH

 • Gespecialiseerd in snijbestendige PBM’s
 • Snelle levering
 • Grootste assortiment snijbestendige PBM’s
 • Persoonlijke service van 08.00 – 18.00
 • Ruim 30 jaar ervaring
 • Vragen? Bel +31 (0)53 538 37 55 of stuur
  een appje naar +31 (0)6 30 15 47 08

Meer uit ons assortiment snijbestendige handschoenen

Snijbestendige handschoenen, alle ins en outs

Het spreekt voor zich dat iedereen wil werken met de meest veilige snijbestendige handschoenen. Nu blijkt echter dat er veel onduidelijk heerst rondom de normering van snijbestendig handschoenen. Welke normering is van toepassing, wat betekend deze normering nu eigenlijk en waar dient u op te letten bij de selectie en aanschaf van de juiste snijbestendige handschoenen?

De EN 388:2003 normering is gewijzigd, welke gevolgen heeft dat voor u?

De norm EN 388:2003 behandeld handschoenen die bescherming bieden tegen mechanische gevaren. Deze normering is recentelijk aangepast en de doorgevoerde wijzigingen hebben met name gevolgen voor snijbestendige werkhandschoenen. De reden hiervan is dat snijbestendige handschoenen steeds vaker verplicht zijn te dragen en dat is uiteraard niet zonder reden. Een goed praktijkvoorbeeld is de zogenaamde “handschoenenzaak” waarin de rechter oordeelde dat ondanks het feit dat de werkgever werkhandschoenen ter beschikking had gesteld, er op dat moment handschoenen beschikbaar waren die een betere bescherming boden tegen de risico’s waaraan de drager tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden werd blootgesteld. De rechter doelde daar op snijbestendige handschoenen.

Snijklasse 5; een achterhaalde score voor snijbestendige handschoenen

Zoals reeds eerder vermeldt, heerst er veel onduidelijkheid omtrent de EN 388:2003 normering, met name de juiste interpretatie en toepassing ervan. Vaak wordt een snijbestendige handschoen geselecteerd op basis van de hoogste score die een handschoen kan behalen op snijbestendigheid; snijklasse 5. Dit selectiecriterium is echter achterhaald! Alvorens dit verder toe te lichten, is het goed om te weten hoe handschoenen getest worden volgens de “oude” EN 388:2003 normering. Dat gaat namelijk als volgt;

Om de snijbestendigheid van een handschoen te bepalen, worden de handschoenen onderworpen aan een zogenaamde couptest waarbij een rond mes met een constant gewicht ronddraaiende bewegingen maakt over het handschoenmateriaal. Het aantal bewegingen van voor naar achter dat noodzakelijk is om het materiaal door te snijden, bepaald de snijklasse waarin de handschoen wordt ingedeeld. Deze snijklasse worden uitgedrukt in verschillende niveaus, we onderscheiden de volgende:

Niveau 1: 1,2 cycli
Niveau 2: 2,5 cycli
Niveau 3: 5 cycli
Niveau 4: 10 cycli
Niveau 5: 20 cycli

EN 388:2003, niet meer representatief voor snijbestendige handschoenen

De praktijk heeft uitgewezen dat de couptest van de EN 388:2003 normering een gedateerde en achterhaalde testmethode is die geen betrouwbaar beeld geeft waardoor de veiligheid van de drager niet gewaarborgd kan worden. Een groot deel van de snijbestendige handschoenen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, bevatten bijvoorbeeld glasvezel. Dit bestanddeel zorgt er tijdens de couptest voor dat het mes afstompt en daardoor als het ware over het materiaal glijdt zonder dat dit doorgesneden wordt. Gevolg? Deze snijbestendige handschoenen krijgen ten onrechte een (hele) hoge snijbestendigheidsklasse. Anderzijds, handschoenen waarin staaldraad is verwerkt zorgen ervoor dat de test zelfs vroegtijdig wordt gestopt met als gevolg dat deze snijbestendige handschoenen een (extreem) lage snijbestendigheidsklasse krijgen.

Tevens hebben steekproeven uitgewezen dat er tussen de Notified Bodies (testinstituut) veel verschillen zitten in de testresultaten qua snijbestendigheid. We kunnen dus concluderen dat, met het huidige aanbod snijbestendige handschoenen, de couptest van de EN 388:2003 een achterhaalde en bovenal onbetrouwbare testmethode is.

ISO 13997, een nieuwe en betrouwbare test

Uiteraard staan de ontwikkelingen op het gebied van normeringen ook niet stil en is er inmiddels een aanvulling op de EN 388:2003 normering die de snijbestendigheid van handschoenen test en wel op een manier die de realiteit veel beter benaderd; de ISO 13997. Centraal bij deze testmethode staat de exacte kracht, massa in Newton, die nodig is om het materiaal van de snijbestendige handschoenen door te snijden. Het gevolg van deze testmethode is dat zij een veel nauwkeuriger en betrouwbaarder beeld geeft van de snijbestendigheid van de handschoenen. Dat is dan ook de reden dat de EN 388 normering wordt uitgebreid met de vermelding van de Newtonscore zoals te zien is in onderstaand overzicht:

Niveau A: kracht van 2 tot 5 Newton (203 – 508 gram)
Niveau B: kracht van 5 tot 10 Newton (509 – 1018 gram)
Niveau C: kracht van 10 tot 15 Newton (1019 – 1528 gram)
Niveau D: kracht van 15 tot 22 Newton (1529 – 2242 gram)
Niveau E: kracht van 22 tot 30 Newton (2243 – 3058 gram)
Niveau F: kracht van 30 Newton en meer (3059 gram en meer)

Volgens de oude EN 388:2003 norm waren er 5 scores te behalen qua snijbestendigheid. De nieuwe normering EN 388:2016 is uitgebreid met de testmethode conform ISO 13997 waarbij een letter (A t/m F) de mate van snijbestendigheid weergeeft van de handschoenen. Tevens zal er ook een testmethode voor impactbescherming worden aangegeven middels de letter P (pass) of F (fail).

Snijbestendige handschoen, de juiste selecteren

Nu bekend is welke wijzigingen er plaats hebben gevonden qua normering van snijbestendige handschoenen, zal het selecteren van de juiste handschoenen hopelijk beter gaan. Wij raden u dan ook aan om na te vragen welke score de door u geselecteerde snijbestendige handschoenen behalen op de ISO 13997 en niet enkel en alleen te kijken naar de oude EN 388:2003 normering. Bij het merendeel van de handschoenenfabrikanten zijn de testresultaten van de ISO 13997 al bekend en dus eenvoudig op te vragen.

Het spreekt voor zich dat ook de ISO 13997 een goede leidraad is maar dat de praktijk uit zal moeten wijzen of de door u geselecteerde snijbestendige handschoenen ook daadwerkelijk de juiste zijn. Aspecten als vingergevoeligheid en omgevingsomstandigheden (droge omgeving, olieachtige omgeving, etc.) zijn uiteraard invloeden waar zeker rekening mee gehouden moet worden. Deze zijn echter helaas niet te vangen in een norm. Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben of wenst u een gedegen advies, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Online catalogus